Strona główna1 » Jak uniknąć spiekania ekogroszku

Jak uniknąć spiekania ekogroszku

Podatność na spiekanie wskazuje nam parametr RI (im niższa wartość RI tym lepiej, wartość RI poniżej 15 jest już bardzo dobra). Wyższy niż 15 parametr RI zwiększa podatność na spiekanie. Ekogroszki powyżej 29 MJ/kg mogą mieć spiekalność na poziomie utrudniającym prawidłowe użytkowanie pieca. Spiekalność utrudnia proces spalania węgla w kotłach. Podatność na spiekanie może doprowadzić do gromadzenia się spieczonego popiołu i żużlu na palniku retortowym, a w rezultacie do zmniejszenia efektywności zużycia paliwa. Możemy próbować niwelować spiekanie podniesieniem temperatury, inną metodą może być dodanie wapna do ekogroszku. jednakże takie rozwiązania nie gwarantują uniknięcia problemu.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl